• Als u weet hoe u autobekleding op de juiste manier schoonmaakt, helpt dit om de natuurlijke schoonheid van uw auto te behouden
  • Gebruik een speciale shampoo om de tapijten van de auto schoon te maken om vuil beter te verwijderen en geurtjes te verwijderen
  • Conditioners houden de leren autostoelen langer soepel en mooi

Het is belangrijk om te weten hoe u autobekleding moet reinigen, aangezien het een aanzienlijk deel van het interieur van de auto beslaat en onderhevig is aan slijtage. De stoelen, tapijten en vloermatten van uw auto worden allemaal vies en bevlekt, dus regelmatig onderhoud is essentieel.

Met regelmatig auto-onderhoud - zoals regelmatig stofzuigen en periodieke behandeling met shampoo of een spray-on of wipe-off cleaner - kunt u uw bekleding fris houden en de auto er als nieuw uit laten zien. Lees verder voor tips om uw auto-interieur beter te onderhouden.

Zo maakt u het tapijt en de stof schoon

Door de bekleding van uw auto schoon te maken, kunt u nare luchtjes in de auto verbannen. Begin met een tapijt- en bekledingsreiniger, verkrijgbaar als huishoud- of autospecifieke spray of schuim, die reinigingsmiddelen en  stoffen bevat die in de stof doordringen en vuil en vlekken losmaken.

Naast het verwijderen van vlekken, helpen reinigingsmiddelen voor tapijt en bekleding om de kleur, het uiterlijk en het zachte gevoel van het interieur van uw auto terug te brengen. Het gebruik van een 2-in-1 reiniger en geurneutralisator is belangrijk, aangezien onaangename geuren het interieur van een auto kunnen overweldigen.

Shampoos voor autobekleding

Stofzuig eerst de bekleding grondig. Gebruik huishoudelijke of autoshampooproducten en gebruik ook een stofzuiger. Ze zijn vaak te vinden bij autowasstraten.

Beweeg in een cirkelvormige beweging en gebruik een schrobborstel om zeepsop in de bekleding te werken. Gebruik zo min mogelijk water en spoel het zeepsop volledig van de bekleding voor het stofzuigen.

Vlekken verwijderen

Voor de beste resultaten  onderneemt u onmiddellijk actie voordat de vlekken kunnen intrekken. Dep het gebied met keukenpapier om zoveel mogelijk overtollige vloeistof of resten te verwijderen. Als de vlek is opgedroogd, verzadig het gebied dan met water voordat u het dept.

Spuit vervolgens het aangetaste gebied in met een mild reinigingsmiddel of een autotapijtreiniger en gebruik keukenpapier om het product in de vlek te deppen. Zorg ervoor dat u een reinigingsmiddel op een onopvallende plek test voordat u het gebruikt.

Laat het product een paar minuten staan of zoals aangegeven in de instructies op het etiket.

Leg voor het beste resultaat keukenpapier op het gereinigde gebied en dek af met een gewicht. Dit zal helpen om overtollig vocht en eventuele resten van de vlek op te nemen. Veeg ten slotte het gebied af met een schone doek of stofzuig wanneer het droog is.

Het reinigen van leren autostoelen

Leer heeft behoorlijk wat onderhoud nodig om het er op zijn best uit te laten zien, omdat het gemakkelijk vlekken geeft, na verloop van tijd opdroogt en door UV-stralen kan worden aangetast. Het is dus belangrijk om te weten hoe u leren stoelen schoonmaakt, zodat ze hun kwaliteit en frisheid behouden.

Producten die speciaal voor leer zijn gemaakt, bevatten reinigingsmiddelen, conditioners en UV-blokkers om het leer te reinigen, hydrateren en beschermen - waardoor het zacht en soepel blijft. Test elk product dat u gebruikt op een onopvallende plek op kleurvervaging voordat u het op uw stoelen, deurpanelen, consoles en dashboards gebruikt.

Het leer van uw auto reinigen

Een belangrijk ding om te weten over het beschermen van leren autostoelen is hoe u ze stof- en pluisvrij houdt om de nieuwe auto-look te behouden. Als stof en vuil zich in plooien nestelen, kunnen ze het leer er grof uit laten zien.

Gebruik voor het reinigen van leer zadelzeep of een ander reinigingsmiddel dat speciaal voor leer is ontwikkeld. Gebruik geen allesreiniger op leer.

Daarnaast kunt u het leerreinigingsproduct gebruiken om vlekken te behandelen. Zie het productlabel voor details. Vlekken en schaafplekken kunnen soms worden verwijderd met een potloodgum, vooral op lichter leer.

Conditionering en bescherming van leer in auto's

Na het reinigen van leren autostoelen, wrijft u ze in met een leerconditioner of beschermer om uitdrogen en barsten te voorkomen. Nogmaals, zorg ervoor dat het product speciaal is ontworpen voor leer.

Lederen beschermers bieden doorgaans bescherming tegen morsen, vlekken, en/of schade door de zon door onder meer UV-blokker die vervaging en vroegtijdige veroudering tegengaan.